AYGIRLAR-YETİŞTİRİCİLİK, GENEL

TJK AYGIR ALMALI MI?

tjk-aygir-almali-mi

TJK aygır almalı mıdır sorusunun cevabı teknik olarak bakıldığında elbette ki ‘hayır’ olacaktır…
Çünkü Yarış Müessesesi’nin bu konularla ilgisinin olmaması gerekiyor.
Yarın öbür gün oldu da özelleşecek yarışçılıkta Yarış Müessesesine kim diyebilir ki git aygır al getir bize diye. Zaten dememek lazım, doğrusu da budur…

Aslında bu konu (at neslinin ıslahı) Yarış Otoritesi’nin görevi olmalı ama zamanında uygun bir zemin oluşturulamadığı için bu iş Yarış Müessesesine bir şekilde havale edilmiştir.
At neslinin ıslahı gibi uzmanlık isteyen bir konunun Yarış Müesseselerine bırakılması önemli bir hatadır ve bunun bir an önce düzeltilmesi gerekir…
Çünkü, Yarış Müessesesi atçılığı hobi olarak yapan ve bu işlere hevesli amatörler tarafından yönetilmektedir…
Nitekim yıllardır milyonlarca dolarlık alımlar yapılmış olmasına rağmen yeryüzü ölçeklerinde elle tutulur bir netice maalesef elde edilememiştir. Kendimizi kandırmayalım…

Ama, madem bir şekilde at neslinin ıslahı gibi bir konu Yarış Müessesesi’ne görev tevdi edilmiş ise ne yapılmalı?

* Öncelikle bir ya da iki hadi bilemediniz üç aygırın alınması söz konusu olabilir. Sayının abartılmaması gerekir…

* Özel yetiştiricinin yüz bin dolara alabileceği aygırı bir milyon dolara alıp getirmenin önüne geçilmelidir. Hangi satıcının kapısına hangi Jokey Kulübü gitse rakam uçacaktır. Bunun çaresi bulunabilir…

* Milyon dolara aygır getirip çer çöp fiyatına aşım fiyatı belirledikten sonra ülkenin en seçkin kısraklarına aşım yapıp “bak gördün mü başarıyı” göz bağcılığına imkan tanımamak gerekir. Böylesi durumlar özel aygır sahiplerini bitirmekten başka hiç bir şeye hizmet etmez…

* Söz konusu olan madem at neslinin ıslahıdır o zaman buna göre seçim yapılmalıdır. Aygır seçiminde dayanıklılık özellikleri olması muhtemel kanlara yönelmek gerekir. Çünkü ticari yöntem olan hıza yönelik kanlara talep fazladır ama bunun at neslinin ıslahına bir katkısı olacağını düşünmek için fazlasıyla saf olmak gerekir. İşte kritik nokta da burada başlamaktadır. Yarış Müessesesi’nin idarecileri de sonuçta genel olarak yetiştirici, at sahibi kitlesinden gelen kişilerdir. Haliyle onlar da bir an önce koşacak, bir an önce kazanacak ürünleri tercih edeceklerdir. Bunun önüne geçilmelidir. Çaresi Yarış Otoritesindedir, ama tabii ki şu anki haliyle değil de revize edilmiş yeni bir oluşumdan bahsediyorum…

* Bu alımlar yapılırken elbette ki danışılacak kişiler olabilir ama resmi işleri komisyonculuk olan ya da el altından komisyonculuk yapmaya hevesli kişilerle irtibata girilmesinin, iş birliği yapılmasının önü kesilmelidir. Sonuçta alımlar devlet adına yapılıyor bu unutulmasın…

Tayfun ÜNAL – 6 Ocak 2019

error: !!!