HABERLER, YURTDIŞI

AĞA HAN FAKTÖRÜ

4798-2

750.000 DOLARLIK JOCKEY CLUB OAKS INVITATIONAL

Vive La France! Yani yaşasın Fransa.
New York Racing Association'ın yani New York Yarış Otoritesinin organize ettiği Turf Tiara (Çim pistte dişilere ait Triple Crown'ın son ayağı) 3 yaşlı dişilere ait olan koşu Belmont Park'ta 7 Eylül 2019 günü koşuldu. TJK'nın üzerine bahis kabul ettiği gecede 1 3/8 miles (yaklaşık 2200 metre) koşulan toplam ikramiyesi 750,000 dolarlık Jockey Club Oaks Invitational koşusunu Fransa'da gelen iki kısrak birinci ve ikinci sırada tamamladılar. 
 
Ünlü Ağa Han ekürisinin kısrağı EDISA, koşuya yine Fransa'dan gelen geçtiğimiz yıl 2 yaşlılığı döneminde (Gr-1) koşu kazanmış Wonderment'in yaklaşık 1 boy önünde 2:17.02 bitiriş derecesiyle kazanarak ikramiyenin büyük bir kısmını Avrupa'ya götürdüler. Amerikalıların tek tesellisi çim pistte koşulan koşuda üçüncülüğü Amerika'da koşan Dyna Passer'ın elde etmesiydi.
Bu yıl çim pistte dişiler kategorisinde Triple Crown yani Triple Tiara yapmaya çok yaklaşmış aygırlarımızdan Powerscourt'u kısrak babası olarak pedigrisinde göreceğimiz CONCRETE ROSE (Twirling Candy – Solerina, Powerscourt) ayağındaki saç kılı kalınlığındaki çatlat sebebiyle koşamayınca Avrupa'dan gelen kısraklar koşuyu kazandılar.   
      
Koşuyu kazanan EDISA'nın babası Amerika çim pistin lider aygırı Kitten's Joy'dur. Anne hattı ise ünlü Aga Khan harasının yetiştirmesi uzuncu/dayanıklılık hattına sahiptir. Ağa Han harasının sahibi olduğu EDISA'nın antrenörlüğünü 1984 yılında Breeders' Cup Turf koşusunu Lashkari ile kazanmayı başarmış Amerika'da özellikle çim pistte koşu kazanma yüzdesi yüksek Alain de Royer yapmaktadır. Antrenörü 10 Eylül 2019 günü Avrupa'ya geri dönecek olan EDISA'nın büyük bir ihtimalle ücretsiz koşabilmeyi hak ettiği Breeders' Cup Filly and Mare Turf koşusunda koşmak için bir kez daha Amerika'yı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.
 
Kadir KIYGIR
error: !!!