HABERLER, YURTDIŞI

ÖNLEM Mİ KÖTÜ NİYET Mİ?

melbourne_cup_2019

BASKI MI VAR KURNAZLIK MI?

24 uluslararası ve yerel attan oluşan Melbourne Cup Salı günü Flemington’da 3200 metre üzerinden çim pistte koşulacak. 159. Melbourne Cup Koşusu‘nun ikramiyesi 8 milyon dolar. Atçılığın önemli etkinliklerinden biri olan koşuyla ilgili bir tartışma da söz konusu. Şöyle ki; Bu koşu için Avrupa’dan katılım gösterecek olan iki safkanın koşmasına Racing Victoria tarafından izin verilmedi.

Buna gerekçe olarak da koşu öncesi safkanların muayenesi ve tetkiklerin sonucunda kırılmaya yatkın küçük çatlaklar tespit edilmesi. Böylelikle Marmelo ve Ispolini isimli safkanlar koşuda start alamayacak. Racing Victoria görevlileri “Potansiyel bir tehlike gördüklerini, rakipleri ve binicileri ile birlikte safkanların da güvenliğini ve refahını sağlama açısından bu kararı verdiklerini” açıkladılar.

Bu bulguya karşı çıkanlar ise Computed Tomography (CT) yöntemiyle yapılan taramaya karşın klasik röntgen sonuçlarında böyle bir soruna rastlanmadığını dile getiriyorlar. Eğer CT taraması bir safkanın güvenli bir şekilde yarışıp yarışamayacağının mutlak hakimi ise, Racing Victoria neden sadece Avrupa’da eğitilmiş iki atı seçti diye bu karar sorgulanıyor. Çünkü iki safkanın da idmanda herhangi bir sorun yaşamadığı söyleniyor? Böylelikle eğer bu tarama yapılacaksa neden tüm safkanlara değil de sadece Avrupa’dan gelen iki isme yapıldığı da ayrı bir tartışma konusu olmuş durumda.

Bu durum ne deneyimli Avustralyalı jokey Hugh Bowman, ne antrenör Hughie Morrison ne de Avustralya’da Marmelo‘dan sorumlu veteriner hekim için anlaşılır bir durum değil. Çünkü onlar atı tanıdıklarını ve hiç bir sorunu olmadığını düşündüklerini açıkladılar.

Aslına bakılırsa daha önce fazla detayına girmeden üzerine vurgu yaptığım bu aralar Avustralya’da at yarışı sektörünün üstüne gidilebileceği ve bazı sıkıntılar olabileceğinden bahsetmiştim. Sanırım Racing Victoria yetkilileri olası yeni bir sıkıntıya yol açıılmaması için ekstra önlemler almaya çalışıyor. Ama bazı kesimler de bunu Avrupa’dan gelen rakiplerin önünü kesmek için bir hamle olarak görüyor o da ayrı konu. Bu fikirlerini de taramaları gerçekleştiren Melbourne Üniversitesi‘ndeki veteriner hekim Chris Whitton‘ın Marmelo‘nun raporunda yarışmak için uygun olmadığı ve eğer varsa riski hakkında herhangi bir yorumda bulunmadığını söyleyerek destekliyorlar.

Tayfun ÜNAL – 4 Kasım 2019

Koşacak safkanların listesi:

   1. CROSS COUNTER (GB) — 57.5kg
  2. MER DE GLACE (JPN) — 56kg
  3. MASTER OF REALITY (IRE) — 55.5kg
  4. MIRAGE DANCER (GB) — 55.5kg
  5. SOUTHERN FRANCE (IRE) — 55.5kg
  6. HUNTING HORN (IRE) — 55kg
  7. LATROBE (IRE) — 55kg
  8. MUSTAJEER (GB) — 55kg
  9. ROSTROPOVICH (IRE) — 55kg
10. TWILIGHT PAYMENT (IRE) — 55kg
11. FINCHE (GB) — 54kg
12. PRINCE OF ARRAN (GB) — 54kg
13. RAYMOND TUSK (IRE) — 54kg
14. DOWNDRAFT — 53.5kg
15. MAGIC WAND (IRE) — 53.5kg
16. NEUFBOSC (FR) — 53.5kg
17. SOUND (GER) — 53.5kg
18. SURPRISE BABY (NZ) — 53.5kg
19. CONSTANTINOPLE (IRE) — 52.5kg
20. IL PARADISO (USA) — 52.5kg
21. STEEL PRINCE (IRE) — 52.5kg
22. THE CHOSEN ONE (NZ) — 52kg
23. VOW AND DECLARE — 52kg
24. YOUNGSTAR — 52kg

error: !!!